Zwangerschapshaptonomie

De leukste begeleiding bij zwangerschap en geboorte

‘Haptonomie, dat is toch contact maken met je kindje?’ Jazeker, bevestigend contact maken, daar zijn haptonomen als geen ander in geschoold. Maar dat is het niet alleen. Het gaat ook over contact maken met elkaar, over afgestemd zijn op elkaar en over het in verbinding blijven met je lijf en je baby. Dan ben je het krachtigst, het meest ontspannen en het dichtst bij jezelf.

Veilige hechting en gezonde onthechting

Het verlangen naar bevestigend contact is een oerverlangen. Je gezien voelen maakt je vitaal en levendig. Het contact dat jullie nu al opbouwen met je nog ongeboren kind bevordert een veilige hechting en dat is de beste basis voor zijn verdere ontwikkeling. En vergeet niet dat je kindje al vanaf de twaalfde week voelt of er aandacht voor hem is of niet.

Het begeleidingstraject

Het gehele traject zwangerschapshaptonomie bestaat uit vijf bijeenkomsten voorafgaand aan de bevalling en één bijeenkomst na de bevalling. De eerste keer is zodra je je kindje aan de buitenkant voelt bewegen. Dat is gemiddeld vanaf week 20. Maar later of eerder beginnen kan natuurlijk ook. Overigens ben je natuurlijk niet verplicht om het gehele traject te doen. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen de verschillende bevallingshoudingen aan te leren of leren omgaan met pijn. Ieder paar is anders en ik stem de begeleiding af op jullie wensen.

haptonomie zwangerschap nijmegen

In de zes bijeenkomsten zwangerschapshaptonomie

  • maken jullie spelenderwijs contact met je kindje,
  • leer je als partner hoe je moeder en kind het beste kunt ondersteunen tijdens de zwangerschap en de bevalling,
  • leren jullie oefeningen uit de Spinning Babies en ontspanningsoefeningen uit de Rebozo,
  • nemen we verschillende houdingen door die je kunt aannemen tijdens de ontsluiting en de baring,
  • leert moeder hoe ze haar kind het beste kan dragen om bekkeninstabiliteit en rugklachten te verminderen of voorkomen,
  • leert ze haar eigen kracht kennen en die op een zo goed mogelijke manier in te zetten tijdens de bevalling,
  • leert ze omgaan met de weeën/golven, pijn en eventuele angst en
  • blikken we na de geboorte terug en kijken we wat jullie eventueel nog nodig hebben aan ondersteuning.

Ja, wij willen ons graag aanmelden voor een kennismakingsgesprek voor zwangerschapshaptonomie.  

Whatsapp Spreng Haptonomie

Aandacht voor jou als moeder

Jij bent degene die geboorte geeft aan jullie kind. In jouw moederschoot groeit en ontwikkelt de baby zich tot een autonoom mensenkind, de allereerste hechting. Het verlangt zorg en toewijding, met alle gevoelens van vreugde en ongemakken erbij. Bij zwangerschapshaptonomie hebben we aandacht voor jouw emoties en gevoelens, eventuele angsten, onzekerheden en twijfels. Je leert hoe je het beste kunt omgaan met de weeën om zo goed mogelijk ruimte te geven aan de geboorte. Verder komt alles aan de orde wat je moet of wil weten bij een bevalling, van ontspanningsoefeningen en de fysiologie tot het geboorteplan en het zogenaamde vierde trimester -de eerste drie maanden na de geboorte.

Aandacht voor jou als vader/ partner

Als partner leer je hoe je op een goede manier contact kunt maken met je nog ongeboren kind. Je leert goed af te stemmen op je vrouw tijdens de bevalling en hoe je haar het beste kunt ondersteunen, zonder jezelf te vergeten. We kijken welke oefeningen het beste bij jullie passen, immers iedereen is anders. Daarom is het persoonlijke begeleiding en geen groepscursus. Uiteraard is er ook aandacht voor jouw gevoelens en emoties. Dat wordt vaak vergeten, maar vader worden -of zijn, want je bent het al, is niet niks. Als vader of partner krijg je er verantwoordelijkheden bij waar je misschien onzeker over kunt zijn. Of juist niet en zie je er met veel vertrouwen en nieuwsgierigheid naar uit. Hoe dan ook, je hoort er vanzelfsprekend bij.

Haptonomie Nijmegen dragen

Alleenstaande moeder

Heb je geen partner, ook dan ben je natuurlijk van harte welkom. Omdat het persoonlijke begeleiding is, stem ik samen met jou af waar jij behoefte aan hebt. Misschien overweeg je je moeder, een vriendin of iemand anders bij de bevalling te vragen. Dan kun je eventueel samen met haar de sessies doen. Maar dat hoeft niet. Jij hebt de regie, ik volg jou. Vanzelfsprekend komt ook dan alles aan de orde.

Podcast over alleenstaand ouderschap en haptonomie

Mocht je er in geïnteresseerd zijn, ik geef je op aanvraag graag een linkje naar een podcast van mijn collega-haptotherapeut Aukje van Pelt, waarin zij onderzoek doet naar haar alleenstaande ouderschap in relatie tot haptonomie.

Gezien en gehoord worden is een fundamentele behoefte

Door op de goede manier contact te maken met je baby, erken je je kind al vanaf zijn prilste bestaan. Dit bevestigende contact is van levensbelang.  Het versterkt het gevoel van vertrouwen en dat is het beste fundament dat je je kind kunt geven. Geboren worden is voor zo’n klein hummeltje een intense gebeurtenis. Stel je voor, vanuit de warme veilige buik kom je in de buitenwereld van de harde geluiden, het felle licht en de kou. Wat een geruststelling als het direct jullie aanraking herkent en zich weer in jullie vertrouwde handen kan laten dragen.

Met verlangen uitzien naar je baby

Bij de meeste cursussen ligt het accent op de bevalling van de vrouw. Liever kies ik er voor om de geboorte van je kind als uitgangspunt te nemen. Daarmee hoop ik meer je nieuwsgierigheid en het uitzien naar je baby aan te spreken. De bevalling is niet een eindpunt maar een begin. Bovendien is het je kind die zijn of haar eigen geboorte begint. Het is aan jou om je daarvoor letterlijk te openen. En het is aan jullie als paar, om ruimte te maken en je kind met open armen te verwelkomen.

Van angst naar vertrouwen

De groei van je baby in je buik blijft een wonderlijk proces. En als de tijd daar is, kondigt je kind zich aan en is het klaar om in de wereld te komen. Je lijf heeft die wijsheid. Je lijf kan dat, jij kan dat. Zoals je waarschijnlijk weet spelen hormonen de belangrijkste rol. Als je je kunt overgeven aan het natuurlijke proces, zorgt o.a. het gelukshormoon -ook wel het knuffelhormoon oxytocine ervoor dat alles gaat zoals het hoort te gaan. Precies op het juiste moment, in de juiste maat, in het juiste tempo. Je baby en jij zijn er het meest bij gebaat om je in dat natuurlijke ritme te houden. Toch kan het gebeuren dat je gedurende de bevalling stress zal ervaren. Ik leer jullie hoe je daarmee om kunt gaan en weer terug kunt komen naar je vertrouwen. En dat is voor iedereen weer anders. We kijken wat helpend is voor jou.

Ja, wij willen ons graag aanmelden voor een kennismakingsgesprek voor zwangerschapshaptonomie.  

Whatsapp Spreng Haptonomie

Gelukshormonen en stresshormonen 

Het is handig om te weten dat de stresshormonen op dezelfde balans zitten als de gelukshormonen. Heb je meer spanning, dan verlaagt het niveau van de liefdeshormonen. Voel je je gelukkiger dan verlaagt vanzelf het stressniveau. Belangrijk dus om te zorgen dat de gelukshormonen hun werk kunnen doen.

Liefdevolle aanraking stimuleert de gelukshormonen

Haptonomie is de wetenschap van de tastzin, van je gevoel, van de aanraking, van de affectieve liefdevolle bevestiging. Daarom leer je als  partner aanraakoefeningen zodat je vrouw zich goed kan ontspannen.  Door haar lichaam en met name haar huid aan te raken op de goede manier wordt de aanmaak van oxytocine gestimuleerd. Als jullie afgestemd zijn op elkaar, op jullie baby en op het proces, dan is de kans groter op een voorspoedige en blije geboorte.

Angst voor de bevalling of hyperventilatie

Zie je op tegen de bevalling, ben je bang, onzeker of heb je twijfels? Ben je bang voor de pijn en heb je bijvoorbeeld snel last van hyperventilatie, dan is haptonomische begeleiding helemaal iets voor je. En mocht blijken dat je extra aandacht nodig hebt, dan kan ik je als haptotherapeut net dat beetje meer bieden om je vertrouwen te vergroten. (Inmiddels is wetenschappelijk namelijk aangetoond dat haptotherapie aanzienlijk de angst voor de geboorte vermindert. (Lees ook mijn artikel in het Haptonomisch Contact)

Stuitligging

Ligt je baby in een (onvolkomen) stuit, dan kunnen we samen kijken welke belemmerende factoren meespelen waarom de baby in deze positie ligt Dat doen we door ruimte te geven aan de baby, zowel fysiek als mentaal. Daardoor is de kans groter dat je kindje alsnog uit zichzelf draait. Mocht je toch naar het ziekenhuis moeten om je kindje uitwendig te laten draaien (versie), dan kan ik jullie oefeningen aanleren waardoor deze ingreep minder pijnlijk is. Zeker in combinatie met Moxatherapie is de slagingskans groot. Raadpleeg altijd voor de zekerheid je eigen verloskundige of gynaecoloog. (zie ook www.stuitlig.nl)

Spinning Babies en Rebozo

Tijdens de begeleiding leren jullie de drie basisoefeningen van de Spinning Babies. Dit zijn oefeningen die je kindje helpen goed te kunnen draaien en gemakkelijker het geboortekanaal te passeren. Daarnaast laat ik jullie voelen hoe fijn het is om te werken met de Rebozo. En dat alles in harmonieuze afstemming met elkaar, omdat de geboorte van jullie baby echt iets van jullie samen is.

Hulp bij het maken van je geboorteplan

Je verloskundige heeft jullie gevraagd om een geboorteplan te maken. Daarin beschrijf je je wensen en voorkeuren. Maar belangrijker, ook wat je per sé niet wil beschrijf je daarin. Vind je het lastig om zo’n plan te maken dan kan ik jullie daarbij helpen. Het gaat eigenlijk niet eens zozeer om het eindproduct als wel om het met elkaar doornemen wat er allemaal mogelijk is. En er is veel mogelijk, vergeet dat niet! Graag verwijs ik naar de website van De Geboortebeweging. Ook in het boek van Millie Hill komt het geboorteplan uitgebreid aan bod.

Download hier het foldertje met de BRAINS-methode om te helpen de juiste beslissing te maken bij de geboorte.

Download hier het foldertje met de rechten van de zwangere en barende vrouw.

En wil je natuurlijke kraamproducten bestellen, kijk dan eens op de websites van Dalalou en MoederAarde. Gebruik SPRENG als kortingscode.

Begeleiding aan huis

Om de oefeningen zo goed mogelijk af te stemmen, kom ik graag naar jullie toe. Samen kijken we hoe je de verschillende houdingen en oefeningen in je eigen omgeving kunt doen. Tenslotte begint de geboorte hoogstwaarschijnlijk bij jullie thuis en niet in mijn praktijk. En omdat je lekker thuis bent, ben je ook nog eens het meest ontspannen. Of je nu kiest voor een thuisbevalling of in het ziekenhuis, de geboorte van je kindje begint thuis. Hoe veiliger en vertrouwder je je ’thuis’ voelt, hoe voorspoediger de ontsluiting gaat. Als jij je kunt overgeven aan het natuurlijke proces, hoe beter.

Wil je toch liever naar de praktijk komen, dan kan dat natuurlijk ook. Het adres van mijn praktijk is Parkdwarsstraat 18 in Nijmegen.

Kosten

De kosten voor een sessie zwangerschapshaptonomie bedragen per 1 januari 2023 €78. Kies je ervoor om het gehele traject van zes sessies in één keer te betalen, dan ontvang je 10% korting en bedragen de kosten €421,20 in plaats van €468

Bij begeleiding aan huis wordt binnen een straal van 10 km geen extra reiskosten in rekening gebracht. Daarboven bedragen de reiskosten €0,30 p/km. Ook eventuele parkeerkosten worden in rekening gebracht.

Goed Bevallen

Regelmatig hoor ik dat het controlebezoek aan de verloskundige tekort is voor al je vragen. Heb je geen behoefte aan een uitgebreid traject zoals hierboven beschreven, dan kun je ook kiezen voor een Goed Bevallenconsult, waarbij ik alle aandacht voor je heb en antwoorden kan geven. Denk bijvoorbeeld aan extra uitleg over de ontsluitingsfase, of de persfase. Of misschien kun je wat hulp gebruiken bij het opstellen van het geboorteplan.

De kosten bedragen €100.

Ja, wij willen ons graag aanmelden voor een kennismakingsgesprek voor zwangerschapshaptonomie.  

Whatsapp Spreng Haptonomie

Raadpleeg je zorgverzekering of het NFG-vergoedingenoverzicht 2024 voor de vergoedingen.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem dan contact met me op. Je kunt me altijd bellen, appen of e-mailen.

Ik ben aangesloten bij de Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders (VHZB) 

Kijk op de website van de VHZB voor een videoimpressie van zwangerschapsbegeleiding.

Namens de VHZB ben ik afgevaardigde bij ENCA Nederland (European Network Childbirth Associates)