FAQ’s 

Algemeen 

Haptonomie, dat is toch zweverig?

Dat hoor je inderdaad wel eens in de volksmond. Waar dat op gebaseerd is weet ik niet. Waarschijnlijk wordt deze uitdrukking gebruikt door mensen die gevoelens eng vinden. Gevoelens en emoties worden dan bestempeld als zweverig. Misschien omdat ze het te weinig concreet vinden. Dit is een typische denkfout. Haptonomie is waarneembaar, herhaalbaar en meetbaar.

Is haptonomie of haptotherapie voor iedereen geschikt?

Ja hoor, het is in principe voor iedereen geschikt. Maar of het voor iedereen de aangewezen manier is, is persoonlijk. Het belangrijkste is of het klikt en of we dezelfde ’taal’ spreken. Daarom ben je altijd welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Heb ik een verwijzing nodig van de huisarts?

Nee. Je kunt zelf altijd een afspraak maken. 

Wordt het vergoed?

Dat is afhankelijk van je verzekering. Haptotherapie wordt vanuit de aanvullende verzekering gedeeltelijk vergoed. Raadpleeg je eigen verzekering voor de hoogte van de vergoeding. Meestal krijg je een deel terug met een maximum van een bepaald bedrag per jaar. 

Behandel je ook kinderen?

Nee en ja. Een kind wordt namelijk nooit alleen behandeld maar altijd samen met een of beide ouders. We noemen het dan ook liever Haptotherapie voor Ouder en Kind.  Er is namelijk altijd sprake van dynamiek en daar kijken we naar. De oefeningen worden dan ook altijd samen gedaan, door de ouder en het kind. Kinderen ouder dan 12 jaar mogen zelf beslissen of ze alleen of met een ouder samen willen komen. 

Heb je een wachtlijst?

Nee, ik heb geen wachtlijst, dus je kunt meestal vlot terecht.

Is de praktijk bereikbaar voor rolstoelen?

Helaas, mijn praktijk is niet bereikbaar voor rolstoelen. Maar ik kan bijvoorbeeld wel aan huis komen. Samen vinden we wel een oplossing.

Staat je vraag er niet bij? Stel hem direct via Whatsapp.     

 Whatsapp Spreng Haptonomie

Haptotherapie bij angst-, pijn en spanningsklachten

Hoe snel kan ik terecht?

Heel snel, want ik heb geen wachtlijst en ben heel flexibel.

Ik ben slecht ter been, kun je ook naar mij komen?

Natuurlijk, als het te bezwaarlijk is om naar de praktijk te komen, kom ik naar u of jou.

Wat voor soort oefeningen doe je?

Naast een gesprek doen we aanraakoefeningen op de behandelbank, oefeningen met materialen zoals de bal of wiebeltol en oefeningen in de ruimte. 

Moet ik in mijn ondergoed? 

Je móet natuurlijk helemaal niks. Maar omdat de tastzin belangrijk is in de haptonomie is huid op huidcontact wel essentieel. Maar je weerstand is ook het onderzoeken waard, dus alles is okay.

Ik vind het heel spannend, mag ik iemand meenemen?

Eigenlijk niet, maar dat bespreek ik graag persoonlijk met je.

Staat je vraag er niet bij? Stel hem direct via Whatsapp.     

 Whatsapp Spreng Haptonomie

Haptonomie bij zwangerschap en geboorte

Gaat het alleen over contact maken met de baby?

Nee, zeker niet. De meeste mensen denken dat dat inderdaad het enige is wat we doen. Maar het gaat over veel meer, over afstemming met elkaar bijvoorbeeld en over hoe om te gaan met angst, tegenslagen of pijn. Verder komt alles aan de orde wat je bij elke zwangerschapscursus leert. Een heel compleet pakket dus. Met dat extra stuk persoonlijke aandacht. Eigenlijk is zwangerschapshaptonomie de beste basis voor de rest van het leven .

Is zwangerschapshaptonomie voor alle zwangeren geschikt?

Jazeker, juist omdat ik afstem op jullie of jouw wensen is het voor elke zwangere geschikt. Het is begeleiding op maat. Maar ook hier geldt, de klik dient er wel te zijn. Daarom maken we altijd van tevoren een kennismakingsgesprek.

Het is toch geen pufcursus, hè?

Nee, dat zeker niet. Het is begeleiding op maat met alle aandacht voor jullie of jouw persoonlijke wensen. Maar ik kan jullie wel puffen aanleren als je dat wilt, of andere ademhalingsoefeningen. De meeste mannelijke partners vinden haptonomie bij uitstek de cursus waar ze naar zochten.

Moet mijn partner ook bij zijn?

Niks moet natuurlijk, maar het is toch ook de geboorte van zijn of haar kind? Je partner hoort er voor mij gewoon bij. Omdat het begeleiding op maat is, bespreek ik samen met jullie je wensen. Dus ook als je partner het spannend of raar vindt, kijken we samen hoe we het voor hem of haar ook aantrekkelijk kunnen maken. 

Mijn partner vindt het niks, kan ik alleen komen?

Zie de vraag hiervoor. Als hij of zij écht niet wil, zal ik hem/haar er niet bij sleuren. Misschien wil je dan iemand anders meenemen die jou kan ondersteunen en aan wie we de oefeningen kunnen leren. 

Ik ben bang voor de bevalling, help je me daar ook bij?

Natuurlijk! Ben je angstig of bang, dan is haptonomie bij uitstek geschikt. Inmiddels is wetenschappelijk namelijk bewezen dat haptotherapie helpt de angst te verminderen of draaglijk te maken. Maak een vrijblijvende afspraak, dan vertel ik je er meer over. 

Staat je vraag er niet bij? Stel hem direct via Whatsapp.     

 Whatsapp Spreng Haptonomie

Nog een laatste vraag: waar komt de naam Spreng vandaan?

Een spreng, of een sprengebeek is een door mensen gegraven of verlegde beek. Op de Veluwe heeft het woord spreng een bijzondere betekenis. Spreng gebruiken we hier voor een opgegraven bron of sprengkop. Toen ik ca. 20 jaar geleden mijn praktijk begon, woonde ik in de Laan van Klarenbeek in Arnhem, de stad van de sprengen en beken. Mijn eerste praktijkruimte was in Sonsbeek, nabij het park waar de oorsprong van Arnhem ligt: bij de beken afkomstig van de Veluwe. 

Ik ga er vanuit dat ieder mens beschikt over zijn eigen innerlijke wijsheid, de bron van alles. Graag help ik jou met het opgraven van die bron, zodat jij weer in contact komt met je innerlijke wijsheid. Bovendien ontstaat er door het opborrelende, sprankelende water van de spreng een kabbelende beek met helder water. Water: verfrissend, het wast schoon en lest onze dorst, de bron van leven. En water is een voortgaande stroom, symbool voor de flow van je leven. 

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met me op.