FAQ’s 

Algemeen 

Haptonomie, dat is toch zweverig?

Dat hoor je inderdaad wel eens in de volksmond. Waar dat op                            gebaseerd is weet ik niet. Waarschijnlijk wordt deze uitdrukking gebruikt door mensen die gevoelens eng vinden. Gevoelens en emoties worden dan bestempeld als zweverig. Misschien omdat het in de ogen van rationele mensen te weinig concreet is. Dit is een typische denkfout. Niets zo concreet als haptonomie. Het is waarneembaar, herhaalbaar en meetbaar. 

Is haptonomie of haptotherapie voor iedereen geschikt?

Ja hoor, het is in principe voor iedereen geschikt. Maar of het voor                    iedereen de aangewezen manier is, is persoonlijk. Het belangrijkste is              of het klikt en of we dezelfde ‘taal’ spreken. Daarom ben je altijd welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Heb ik een verwijzing nodig van de huisarts?

Nee. Je kunt zelf altijd een afspraak maken. 

Wordt het vergoed?

Dat is afhankelijk van je verzekering. Haptotherapie wordt vanuit de                aanvullende verzekering vergoed. Raadpleeg je eigen verzekering                      voor de hoogte van de vergoeding. Meestal krijg je een deel terug met                een maximum van een bepaald bedrag per jaar. 

Behandel je ook kinderen?

Ik behandel mensen vanaf 16 jaar. Zoek je haptotherapie voor je                jonge kind, dan zijn er wel kinderhaptotherapeuten te vinden.

Heb je een wachtlijst?

Nee, ik heb geen wachtlijst, dus je kunt meestal lekker vlot terecht.

Is de praktijk bereikbaar voor rolstoelen?

Helaas, mijn praktijk is niet bereikbaar voor rolstoelen. Maar ik kan                bijvoorbeeld wel aan huis komen. Samen vinden we wel een oplossing.

Haptotherapie bij angst-, pijn en spanningsklachten

Hoe snel kan ik terecht?

Heel snel, want ik heb geen wachtlijst en ben heel flexibel.

Ik ben slecht ter been, kun je ook naar mij komen?

Natuurlijk, als het te bezwaarlijk is om naar de praktijk te komen, kom ik naar u of jou.

Ik vind het heel spannend, mag ik iemand meenemen?

Dat bespreek ik graag persoonlijk met je.

Haptonomie bij zwangerschap en geboorte

Gaat het alleen over contact maken met de baby?

Nee, zeker niet. De meeste mensen denken dat dat inderdaad het enige is wat we doen. Maar het gaat over veel meer, over afstemming met elkaar bijvoorbeeld en over hoe om te gaan met angst, tegenslagen of pijn. Verder komt alles aan de orde wat je bij elke zwangerschapscursus leert. Een heel compleet pakket dus. Met dat extra stuk persoonlijke aandacht. 

Is zwangerschapshaptonomie voor alle zwangeren geschikt?

Jazeker, juist omdat ik afstem op jullie of jouw wensen is het voor elke zwangere geschikt. Het is begeleiding op maat. Maar ook hier geldt, de klik dient er wel te zijn. Daarom maken we altijd van tevoren een kennismakingsgesprek.

Het is toch geen pufcursus, hè?

Nee, dat zeker niet. Het is begeleiding op maat met alle aandacht voor jullie of jouw persoonlijke wensen. Maar ik kan jullie wel puffen aanleren als je dat wilt, of andere ademhalingsoefeningen

Moet mijn man er ook bij zijn?

Niks moet natuurlijk, maar het is toch ook de geboorte van zijn kind? Je man of partner hoort er voor mij gewoon bij. Omdat het begeleiding op maat is, bespreek ik samen met jullie je wensen. Dus ook als je partner het spannend of raar vindt, kijken we samen hoe we het voor hem of haar ook aantrekkelijk kunnen maken. 

Mijn man/partner vindt het niks, kan ik alleen komen?

Zie de vraag hiervoor. Als hij écht niet wil, zal ik hem er niet bij sleuren. Misschien wil je dan iemand anders meenemen die jou kan ondersteunen en aan wie we de oefeningen kunnen leren. 

Ik ben bang voor de bevalling, help je me daar ook bij?

Natuurlijk! Ben je angstig of bang, dan is haptonomie bij uitstek geschikt. Inmiddels is wetenschappelijk namelijk bewezen dat haptotherapie helpt de angst te verminderen of draaglijk te maken. Maak een vrijblijvende afspraak, dan vertel ik je er meer over. 

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met me op.